Τηλε-διάσκεψη Πελοπόννησος 2.0

Με πρωτοβουλία του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του ΕΚΠΑ οργανώνεται η δεύτερη τηλεδιάσκεψη με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός «δίκαιου και ανθεκτικού σχεδίου βιώσιμης ανάκαμψης» της οικονομίας της Πελοποννήσου. Η τηλεδιάσκεψη έχει ορισθεί για την 14η Ιουνίου 2021, ώρα 14:00 και έχουν προσκληθεί οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων και ΜΜΕ της Πελοποννήσου.

Peloponnisos  6 0

Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ), με την κωδική ονομασία «Ελλάδα 2.0» μέχρι το 2026, αποτελεί την αναπτυξιακή πρόκληση για ολόκληρη τη χώρα.

Με την προϋπόθεση της έγκαιρης απορρόφησης, η χώρα έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. 30.50 δις Ευρώ από τα οποία 17,8 δις Ευρώ σε επιδοτήσεις και 12,7 δις Ευρώ σε δάνεια (ΕΣΑΑ, σελ.5).

Στο παράρτημα του ΕΣΑΑ παρατίθεται o «Συγκεντρωτικός πίνακας μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» (ΕΣΑΑ σελ. 162 – 206).

Επί πλέον των ανωτέρω 31δις Ευρώ του «Ελλάδα 2.0», ανακοινώθηκε η προσθήκη 26.7δις Ευρώ από το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, διαμορφώνοντας ένα φιλόδοξο Σχέδιο 57,467δις Ευρώ, πέραν των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων από (1) Εθνικό ΠΔΕ, (2) Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, (3) CEF II, (4) HORIZON 2020, (5) Invest EU (Ελλάδα 2.0 ppt σελ.9).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΤτΕ, βασισμένες σε πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών, οι αναμενόμενες εκταμιεύσεις του ΕΣΑΑ κατανέμονται σε 3,97δις Ευρώ για το 2021 και σε ισόποσες δόσεις των 5,31δις Ευρώ για την περίοδο 2022-2026 (ΕΣΣΑ,σελ.148).μ

Σε αυτό το πλαίσιο επαναφέρω την πρόταση για την εκπόνηση και επιδίωξη υλοποίησης ενός Ανθεκτικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάκαμψης για ολόκληρη την γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου με κωδική ονομασία «Πελοπόννησος 2.0», με πρόσθετη επιδίωξη την αναβάθμιση της σε εξωστρεφή πυλώνα της ελληνικής οικονομίας προς τις αναδυόμενες οικονομίες της Αφρικής και ιδιαιτέρως της Αιγύπτου και της Ν.Α. Μεσογείου.

Το «Πελοπόννησος 2.0» προτείνεται να στηριχθεί στην κωδικοποίηση και βελτίωση των στόχων, που έχουν ήδη τεθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την υλοποίηση τους μέχρι το τέλος του 2026.

Σε συμφωνία με τον διακηρυγμένο στόχο της ενίσχυσης της «ανθεκτικότητας» των οικονομιών των χωρών-μελών της Ε.Ε. το «Πελοπόννησος 2.0» δικαιούται να θέσει ως στόχους την δημιουργία νέων και την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών στην ενέργεια τις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες.

Η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφοράς Φυσικού Αερίου για την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όχι η αποσπασματική τροφοδοσία αριθμού πόλεων, θα καθορίσει την ανθεκτικότητα των τοπικών οικονομιών στον ανταγωνισμό, στο άμεσο μέλλον.

Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη και ενίσχυση των δικτύων μεταφορών (οδικών, σιδηροδρομικών, θαλάσσιων και αεροπορικών), αποτελεί την “sine qua non” προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός δομημένου σχεδίου «ανθεκτικής βιώσιμης ανάκαμψης» της Πελοποννήσου μέχρι το 2026, το οποίο θα προκύψει από τις διαδικασίες του προτεινόμενου «δομημένου πολιτικού διαλόγου».

Επωφελούμενο από τους αναμενόμενους αδιάθετους ετήσιους πόρους και τις διαδικασίες αναθεώρησης και τροποποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης (ΕΣΑΑ, σελ.156), μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης (ν. 4738/2020), το «Πελοπόννησος 2.0» προτείνεται να θέσει ως στόχο την εκταμίευση, μέχρι το 2026, ενός δίκαιου μεριδίου τουλάχιστον 10δις Ευρώ.

Η συμμετοχή στις διαδικασίες του «Δομημένου Πολιτικού Διαλόγου» των δύο Περιφερειών, των Δήμων και των παραγωγικών δυνάμεων της Πελοποννήσου, θα επιτρέψει την διατύπωση και υλοποίηση του προτεινόμενου «Πελοπόννησος 2.0».

Το «Ελλάδα 2.0» επιτρέπει, έστω εκ των υστέρων, την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός φιλόδοξου «Πελοπόννησος 2.0», με την προϋπόθεση της συνεργασίας των Περιφερειών, των Δήμων και των παραγωγικών φορέων στο βραχύ χρονικό διάστημα μέχρι το 2026.

Το ΚΕΠΑ προτείνει την ανάληψη του συντονισμού διεξαγωγής του προτεινόμενου «Δομημένου Πολιτικού Διαλόγου» με στόχο την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συμφωνημένου και φιλόδοξου «Πελοπόννησος 2.0».

Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η συμμετοχή φορέων σε τηλεδιάσκεψη (ΖΟΟΜ) με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τους όρους συμμετοχής τους στον προτεινόμενο «Δομημένο Πολιτικό Διάλογο» στις 14 Ιουνίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.00.

Για δήλωση συμμετοχής στη τηλεδιάσκεψη, επικοινωνήστε με την Δρ. Πόπη Κονιδάρη (210 727 5732) στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. .

Εντός της εβδομάδας θα αναρτηθεί ο κατάλογος συμμετεχόντων.  

 

Χορηγοί επικοινωνίας

 logo7

 logo patris

Lakonikos elektronika

Lakonikos entipos

 

 eleutheria

 

efori