«Προοπτικές για την συγκρότηση περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Βαλκάνια» του Επικ. Καθ. Δημ. Μαυράκη, Απρίλιος 1999

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

του καθηγητή κ. Δημ. Μαυράκη
επικεφαλής της ομάδας Ενεργειακής Πολιτικής
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθώντας την τάση του «ένας κόσμος - μία αγορά», τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τείνουν να ομογενοποιηθούν σε ένα διηπειρωτικό σύστημα, που καλύπτει την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.Σε αυτη την «ενιαία και παγκόσμια αγορά», ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται στους περισσότερο «επιθετικούς» τομείς των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και στις απαίτησεις τους για ασφαλη και υψηλής ποιότητας ενέργεια η οποια καλυπτει τις αναγκες τους σε χαμηλα προσφερομενες τιμες.

“PAX-AMERICANA”, του Επικ. Καθ. Δημ. Μαυράκη, Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» υπό τον τίτλο «Το Κοσοβο είναι μόνο η αρχή στα σχέδια των ΗΠΑ» στις 8 Απριλίου 1999.

PAX-AMERICANA

ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΜΑΥΡΑΚΗΣ
ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η πραγματοποιηση των σταδιακως κλιμακουμενων πολεμικων επιχειρησεων των αμερικανικων και ΝΑΤΟικων δυναμεων στα εδαφη της Ομοσπονδης Δημοκρατιας της Γιουγκοσλαβιας κατεστη αναποφευκτη μετα την τελικη διατυπωση των ορων της προταθεισας συμφωνιας στο Ραμπουγιε.

«Δρόμοι πετρελαίου», του Επικ. Καθ. Δημ. Μαυράκη, Ιούνιος 1999

ΔΡΟΜΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΗΜ. ΜΑΥΡΑΚΗΣ

H προσφατη επισκεψη του Υπ. Αναπτυξης κ. Ε. Βενιζελου στη Σοφια, με την ευκαιρια της εκει επισκεψης του Προεδρου της Δημοκρατιας κ. Κ. Στεφανοπουλου, επανεφερε και παλι στο προσκηνιο τις δυσκολιες που συναντα η επενδυτικη προταση για την κατασκευη του παρακαμπτηριου αγωγου πετρελαιου στη διαδρομη Μπουργκας-Αλεξανδρουπολις.